16 Nisan, 2024, Salı

21 Haziran ekinoksu nedir, Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanacak?

Haber Giriş: 20 Haziran, 2022, Pazartesi 19:00
Takip Et
21 Haziran ekinoksu nedir, Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanacak?

21 Haziran ekinoksu, en uzun gün, yaz ekinoksu veya yaz gündönümü olarak da bilinir. Peki Kuzey Yarım Kürede 21 Haziran'da başlayan yaz gün dönümünün, özellikleri nelerdir? İşte 21 Haziran ekinoks hakkında merak edilenler:

Yaz gün dönümünde yılın en uzun günü yaşanır. En uzun gün sadece Kuzey yarım küreyi değil; aynı zamanda güney yarım küreyi de etkiler. Bu tarihte Güney Yarım kürede kış başlar ve en uzun gece en kısa gündüz yaşanır.

Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihin ardından Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanır ve gölge boyları kısalır.

Bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz gün dönümünde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. Her sene 21 Haziran'a denk gelmeyebilir. Dört yılda bir kez 20 Haziran'dadır. Yaz gün doğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.

Türkiye'de neler olacak?

Türkiye'de en uzun gündüz süresini en kuzeydeki Sinop yaşayacak. 21 Haziran gününde Türkiye, yaklaşık 15 saat gündüzü yaşayacak.



Kaynak: https://www.muhalif.com.tr/haber/21-haziran-ekinoksu-nedir-turkiyede-en-uzun-gunduz-nerede-yasanacak-57416
HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.