29 Mart, 2024, Cuma

3. doz aşı olmayanların sayısı hala yüksek

Haber Giriş: 29 Nisan, 2022, Cuma 12:23
Takip Et
3. doz aşı olmayanların sayısı hala yüksek

Türkiye’de Kovid-19 salgınında resmi olarak tespit edilen günlük vaka ve ölüm sayılarında düşüş eğilimi sürerken, sırası geldiği ahlde 3. doz aşısını olmayanların durumu uzmanları endişelendiriyor. Türkiye’de halihazırda tam doz, yani 3 doz aşılıların toplam nüfusa oranı yüzde 30 seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, 4. doz aşı randevularının açılmasına karşın haftalardır 27 milyon seviyesinin üzerine çıkmayan 3. doz aşı oranının özellikle bayram sonrası vaka ve ölüm sayılarında      artışa neden olabileceğime dikkat çekiyor.

‘DURMUŞ DURUMDA’

Milliyet’e bilgi veren İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, vatandaşların üçüncü doz aşı yaptırmaktan kaçındığını belirterek, “3. doz aşılama neredeyse durmuş durumda. İnsanlarımız pandemi bitti havasında. Vaka ve ölüm sayıları oldukça düştü ve yaz döneminin sıkıntısız geçeceğini tahmin ediyoruz. Ancak bayramda oluşacak yoğunluklar, hastalığa geçirmemiş veya 3. doz aşısını olmayanlar arasında vaka artışlarına neden olabilir. Hatırlatma dozları ağustos, eylül arası yaptırılmazsa sonbaharda vaka ve ölümlerde artış riski doğabilir. Çapa’ya 3. doz aşı yaptırmak için gelenlerin sayısı günde 10 kişiyi geçmiyor. Kovid-19 nedeniyle sadece 8 hastamız yatarak, 1 kişi de yoğun bakımda tedavi görüyor. 3. doz aşısını olmayanların yaz sonuna doğru mutlaka aşılarını yaptırmasını öneriyoruz” dedi.

‘BİR ELİN PARMAKLARI’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay da Kovid-19 aşısı yaptırmaya gelenlerin neredeyse bir elin parmaklarını geçmediğine dikkat çekerek, “Artık aşı yaptırmaya gelen yok denecek kadar azalmış durumda. İnsanlarımız Kovid-19 riski yokmuş gibi davranıyor ancak pandemi henüz bitmiş değil. Cerrahpaşa’da yatarak Kovid-19 tedavisi gören sadece 8 hastamız var” diyerek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da vatandaşların aşılanmayı rafa kaldırdığını belirterek, şunları söyledi: “Maalesef vatandaşlarımız aşı olmayı bırakmış vaziyette. Bize aşı olamayan gelenlerin sayısı günde 10-12’yi geçmiyor. Bu tablo risk grubu için tehlike arz edebilir. Son günlerde Kovid-19 nedeniyle yatırdığımız hasta sayısında çok az da olsa artış var. Yatışını yaptığımız hastaların neredeyse tamamı hatırlatma dozunu yaptırmayan vatandaşlar. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmışlar ile kronik hastalığı olanlar mutlaka üçüncü doz aşılarını yaptırsın. Salgın riski geçmiş değil. Bayram öncesi ve bayramda oluşacak kalabalıklardan sonra vaka sayılarında yeniden artış olacağını öngörüyoruz.”

SONBAHARDA 4. DOZ

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise “4. doz aşı sırası geldiği halde 3. dozunu yaptırmayan milyonlarca insan var. Vatandaşlar, Omicron ve çift aşı sayesinde hastalığı hafifi atlatınca, ‘Bir şey olmuyormuş’ havasına kapıldı. Yeni Kovid-19 dalgası gelirse özellikle 65 yaş üzeri vatandaşlar ile kronik hastalığı olanlar için ciddi risk doğar. Yaz döneminde sıkıntısız girilmek isteniyorsa 3. doz aşıların yaptırılması, sonbaharda da 4. dozların uygulanması önemli” dedi.

15 CAN KAYBI 2 BİN VAKA

Türkiye’de dün yapılan 135 bin 253 Kovid-19 testinden 2 bin 256’sı pozitif çıktı, 15 kişi hayatını kaybederken 11 bin 193 kişi iyileşti.



Kaynak: https://www.muhalif.com.tr/haber/3-doz-asi-olmayanlarin-sayisi-hala-yuksek-48552
HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.