28 Nisan, 2024, Pazar

Büyük Önder Atatürk, vefatının 84. yılında Arjantin’de anıldı

Haber Giriş: 10 Kasım, 2022, Perşembe 16:46
Güncelleme: 11 Kasım, 2022, Cuma 13:35
Takip Et
Büyük Önder Atatürk, vefatının 84. yılında Arjantin’de anıldı

BUENOS AIRES (AA) Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 84'üncü yılı dolayısıyla Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te tören düzenlendi.

Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliğinde yapılan törene, Türk kurumlarında çalışanlar ve Azerbaycan'ın Buenos Aires Büyükelçisi Ramzi Teymurov katıldı.

Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve katılımcılar Atatürk büstüne çiçek bıraktı.

Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay, "Bugün bir matem ve yas günü değil, Atamızı, onun bize bıraktıklarını, emanet ettiklerini bir kez daha hatırlamak için bir vesile günüdür. Zaten Atamız da 'Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir' diyerek bu hususta da bize adeta yol göstermiştir." dedi.

Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne değinen Altay, "Atamız ve onun bizlere emanet ettiği modern Türkiye Cumhuriyeti ve o modern Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı ilkeler, fikirler bizim için en büyük meşale özelliğini taşımaktadır. Bu meşale yüzyıllar geçse de binlerce yıl geçse de her zaman yanmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Altay, Atatürk'ün başka ülkelerin bağımsızlık mücadelesine de örnek olduğunu belirterek, "Onun fikirleri ve değerleri 1950'li yıllardan başlayarak birçok ülke tarafından, özellikle Afrika'daki ülkeler tarafından bağımsızlık mücadelelerinde örnek alınmış ve bu ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmalarında önemli rol oynamıştır." diye konuştu.

Azerbaycan'ın Buenos Aires Büyükelçisi Teymurov da Atatürk'ün Azerbaycan için söylediği, "Sevinciniz sevincimiz, kederiniz kederimizdir" sözünü hatırlatarak, "Bugün siz hangi duyguları yaşıyorsanız biz de aynı duyguları yaşıyoruz." dedi.

Atatürk'ün başta Azerbaycan olmak üzere bütün Türk Cumhuriyetleri için önemli olduğunu dile getiren Teymurov, "Türk devletlerinde Türkçülük fikrinin yaşamasının ve korunmasının temelinin dayandığı insanlardan birisi Mustafa Kemal Atatürk'tür." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.