29 Mart, 2024, Cuma

CERN açıkladı: İlk kez bir pentakuarkta ‘garip’ kuarka rastlandı

Haber Giriş: 06 Temmuz, 2022, Çarşamba 22:14
Güncelleme: 22 Temmuz, 2022, Cuma 12:01
Takip Et
CERN açıkladı: İlk kez bir pentakuarkta ‘garip’ kuarka rastlandı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) yeni birer pentakuark ve tetrakuark keşfettiğini duyurdu. Peki bu ne anlama geliyor?

Atom çekirdeğinde bulunan protonlar ve nötronların her biri kuark adı verilen üç temel parçacıktan oluşuyor. Doğada gözlendiği kadarıyla birbirinden farklı özelliklere sahip altı kuark var: Yukarı (up), aşağı (down), tılsım (charm), garip (strange), üst (top) ve alt (bottom).

Nadir de olsa bazen bunlar arasından dört veya beş kuark bir araya gelip ‘tetrakuark’ veya ‘pentakuark’ denen parçacıkları oluşturabiliyor.

Teorik fizikçiler bunların varlığını uzun zamandır tahmin ediyordu ama deneysel olarak son yirmi yıldır gözlemlenebiliyordu.

Dün keşfedilen pentakuarkta ilk kez ‘garip’ kuarka rastlandı. Bu keşif önemli çünkü evrenle ilgili sorulara yeni cevaplar verme potansiyelini taşıyor.

 


Kaynak:

 

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.