19 Nisan, 2024, Cuma

Halfeti ’de Atık Suyu, İçme Suyuna Karışıyor

Haber Giriş: 18 Nisan, 2022, Pazartesi 10:54
Takip Et
Halfeti ’de Atık Suyu, İçme Suyuna Karışıyor

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) İl Örgütü Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesinde Fıstık Özü,  Yeşil Özen , Bulaklı mahallesi'nin içme suyuna karışan  pis suya dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl yönetim kurulu üyesi Ömer Faruk Atbinici , Halfeti İlçe Başkanı Mehmet Ural ve vatandaşlar ile birlikte  incelemelerde bulunan CHP Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Av.Ronayi Paydaş : " Atık suların musluklardan akan suya karışarak insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti.Paydaş,“ Halfeti İlçemizdeki bu tehlikenin yanısıra yayılan pis koku çevre sakinlerini ciddi anlamda rahatsız ediyor.
Alanda ki zeytin ve fıstık ağaçlarının kuruduğuna  şahit olduk" dedi

Paydaş ayrıca," Su canlı yaşamının en temel mineralidir. İçme , yemek , pişirme , temizlik , tarım , hayvancılık , sanayi ve enerji gibi nedenlere dayalı olarak su vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Ne var ki suyun bu denli önem taşımasına rağmen yaşadığımız çağda büyük bir tehlike altındadır.

Örneğin Dünya sağlık örgütüne göre 1.1 milyardan fazla insan temiz içme suyuna 2.6 milyardan fazla insan ise temizlik için ihtiyaç duyulan suya ulaşamamaktadır.

Hal böyle iken suyun özel olarak koruma altına alınması bir zorunluluk haline gelmiştir.

Eski Halfeti sular altında kalmış olup yeni Halfeti kurulduğundan bu yana her yıl nüfus artışı olmaktadır.Bu nüfus artışından dolayı Halfeti'nin atık suyu ( lagım suyu ) Yeşil Özen köyüne akmakta oradan Fıstık Özüne ulaşmakta oradan da Bulaklı'ya geliyor.Şuan Yeşil Özen köyünde içme suyuna karışmış bulunan atık su bir çok hastalığı tetiklemiş ve halk sağlığı tehlike ediyor .Fıstık Özünün içme suyu şuan tehlike altında . Yoğun kokudan dolayı konuşamıyoruz .Köy halkının müracaat ettiği kurumlar Halfeti Kaymakamlığı , Halfeti Belediyesi , Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ŞUSKİ 'dir.Hiç bir yetkiliden çözüm için herhangi bir adım gelmemiştir.Bu sorun Yeni Halfeti kurulduğundan bu güne devam ediyor. Nüfus arttıkça tehlike daha da artıyor.İlçe de alınmış raporlar mevcut.İlçe sağlık ve il tarım raporları mevcut.Bu durumun devam etmesi durumunda göllenmelerin olacağı hayvancılığın zarar edeceği zeytincilik ve fıstık bahçelerin zarar göreceği ve insan sağlığının tehlikeye gireceği .Cumhuriyet Halk Partisi örgütü olarak yerinde tespit yaptık barajlarla , hava alanlarıyla , oto yollarıyla övünen hükümet malesef Halfeti İlçesinin bu sorununu çözmekten aciz .Yetkilileri bu sorunu çözmek için göreve davet ediyorum" dedi.


 Fıstık ve zeytin bahçelerine kanalizasyon suyunun akıtılması sonucu verim elde edemeyen vatandaşlar, yetkililerden soruna çözüm bulmasını isteyen vatandaşlar atık sularının içme sularına kuyu sularına karıştığını ifade ederek ağaçlarının kuruduğunu söyledi. Yetkililere seslenen köylüler çözüm talebinde bulundular.

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.