23 Nisan, 2024, Salı

İngiltere ve Kanada’dan flaş Türkiye kararı

Haber Giriş: 11 Nisan, 2022, Pazartesi 00:24
Takip Et
İngiltere ve Kanada’dan flaş Türkiye kararı

İHA kameraları, Milli Muharip Uçak (MMU) motoru için iş birliği bir süredir pek çok alanda ambargoya maruz kalan Türk savunma sanayisi için ambargolar tek tek kalkıyor. NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Türk savunma sanayisi için iş birliği mutabakatı çıktı.

İngiltere ve Kanada, Türkiye için ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO müttefiklerinin Türkiye’ye yönelik ciddi tavır değişikliği olduğunu belirterek, "Savunma sanayisinde kısıtlamada bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler" diye konuştu. 
 

İngiltere’nin Türk savunma sanayisine ihracat kısıtlamasının kaldırmasının yanı sıra başta uçak gemisi ve MMU'nun geliştirilmesine yönelik savunmada ortaklık gündeme geldi. Yerli savaş uçağını geliştiren Türkiye’nin uçağa güç verecek motor teknolojisinde İngiltere ile iş birliği yapması öngörülüyor 

Kanada, SİHA’ların Dağlık Karabağ’da kullanılmasını gerekçe göstererek SİHA’ların gözü olarak gösterilen kameraların ihracatını askıya almıştı. Türkiye ise bu ambargoyu ASELSAN tarafından üretilen yerli kameralarla boşa çıkarmıştı. 


Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’den F-16 talebiyle ilgili son durumu da değerlendirdi. Müzakerelerin devam ettiğini ve olumlu şekilde gittiğini tekrarladı. İtalya ve Fransa ile geliştirilmesi gündemde olan SAMP/T Hava Savunma Sistemi projesinin canlandırılmasına yönelik adımların da Brüksel’de ele alındığını aktardı.

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.