25 Nisan, 2024, Perşembe

İnsan beyninin boyutları zamana bağlı olarak büyüyüp küçülüyor

Haber Giriş: 11 Nisan, 2022, Pazartesi 21:24
Takip Et
İnsan beyninin boyutları zamana bağlı olarak büyüyüp küçülüyor

Bilim insanları bir süredir insan beyninin boyutunun zamanla değiştiğini biliyordu, ancak bu değişimi belgeleyecek araçlardan yoksun olduğumuzdan dolayı bu alanda ortaya somut veriler konamıyordu.

Cambridge Üniversitesi'nden Richard Bethlehem liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi kısa bir süre önce dünyanın ilk beyin büyüklüğü grafiğini yayınladı. Bethelhem'in ekibi, araştırma için, dört aylık çocuklardan 100 yaşındaki yetişkinlere kadar 100.000'den fazla insandan alınan beyin taramalarını derledi. Ortaya son derece çarpıcı bir sonuç çıktı. Ortalama bir insan beyni, gençlik sırasında bir büyüme patlaması yaşıyor, daha sonra ileri yaşlarda kütle olarak küçülmeye başlıyor.

Ekip, beynin büyüyüp küçülme yolculuğunu grafiklere aktardı. Bu büyüme grafiklerinin doktorlara özellikle psikiyatrik hastalıklara teşhis koymaya çalışırken yardımcı olacağı düşünülüyor. Bu bilgilerin sadece kanser veya hasar gibi fiziksel rahatsızlıkların keşfi için değil, aynı zamanda bilişsel ve davranışsal işlev bozukluğunun olası tespiti için de önemi var.

 

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.