29 Mart, 2024, Cuma

JP Morgan, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Haber Giriş: 03 Haziran, 2022, Cuma 01:16
Takip Et
JP Morgan, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

JP Morgan, dün açıklanan 2022 yılı ilk çeyrek GSYH büyüme rakamlarının ardından Türk ekonomisi için 2022 yılının tamamına yönelik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. 2023 büyüme tahminini düşürdü.

Türk ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 6,7 olan beklentilerinin üzerinde yüzde 7,3 büyüdüğüne işaret eden JP Morgan, bunun piyasa beklentilerine aşağı yukarı paralel bir oran olduğunu vurguladı. 

İlk çeyrekte büyümenin temel yönlendiricinin özel tüketim olduğunu, özel tüketimin yıllık bazda yüzde 19,3 arttığını ve büyümeye 11,6 puan katkı verdiğini belirten JPMorgan, net ihracat 3,5 puan katkı verirken, stoklarda azalmanın büyümeye 8,1 puan negatif etki yaptığını ifade etti. 

Yüksek frenkanslı verinin hali hazırda tüketici güveninde ciddi zayıflamaya işaret ettiğini belirten JP Morgan, ivme kaybı beklentilerine rağmen 2022 yılının tamamı için GSYH büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 3,7'ye çıkardı. 

2022 yılına yönelik tahmin için risklerin yukarı yönlü olduğunu vurgulayan JPMorgan, bu beklentisine neden olarak da özellikle erken seçim durumunda büyüme yanlısı politikaların masada olmaya devam edecek olmasını gösterdi.

JP Morgan 2023 için GSYH büyüme tahminini ise güçlü baz etkisi nedeniyle yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ye indirdi.



Kaynak: https://www.muhalif.com.tr/haber/jp-morgan-turkiyenin-buyume-tahminini-yukseltti-53599
HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.