29 Mart, 2024, Cuma

Karadeniz’de yunus ölümlerinin sebebi savaş olabilir

Haber Giriş: 13 Mayıs, 2022, Cuma 19:17
Takip Et
Karadeniz’de yunus ölümlerinin sebebi savaş olabilir

İngiltere merkezli Guardian gazetesi, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) Mart ve Nisan ayında hazırladığı rapora ithafla Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında artan yunus ölümlerine değinmiş, Ukrayna savaşının bunun nedeni olabileceğini belirtmişti.

BBC Türkçe'ye konuşan TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nde Deniz Biyolojisi Profesörü Bayram Öztürk, Nisan ayında karaya vuran ölü yunus sayısının 80'i bulduğunu, bunların bir kısmının balıkçı ağlarına takıldığını söylüyor. Ölümlerin sebebi hakkında bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Öztürk, artan yunus ölümlerinin sebebiyle ilgili "spekülasyon yaratmak istemediklerini" özellikle belirtmekle birlikte, karaya vuran yunuslarda herhangi bir hastalığa rastlanmadığı için bunun düşük frekanslı sonarlardan kaynaklanabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca savaşın bölgedeki canlılara, balıkçılığa ve dolayısıyla Karadeniz halkına etkilerinin yanı sıra merkezi İstanbul'da bulunan Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu'nun bu konuda inisiyatif alması gerektiğini hatırlatıyor.



Kaynak: https://www.muhalif.com.tr/haber/karadenizde-yunus-olumlerinin-sebebi-savas-olabilir-49804
HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.