26 Nisan, 2024, Cuma

NASA’nın Artemis 1 Ay görevi, bir kez daha planlandığı gibi gitmedi

Haber Giriş: 11 Nisan, 2022, Pazartesi 10:24
Takip Et
NASA’nın Artemis 1 Ay görevi, bir kez daha planlandığı gibi gitmedi

NASA, yeni nesil Uzay Fırlatma Sisteminin son testini bir kez daha erteledi. Ajans, geçtiğimiz hafta sonunun büyük kısmında yaklaşmakta olan Artemis 1 Ay görevinin “ıslak provasını” gerçekleştirdi. Test, görevin geri sayım prosedürünü denemek için tasarlandı ve NASA, SLS'nin mobil başlatıcı platformunda bir sorunla karşılaşana kadar çoğunlukla plana göre ilerliyordu.

Sorun, ajansın roketi güvenli bir şekilde sıvı yakıtla yüklemesini engelledi ve NASA, sorunu gidermek için kritik testi erteledi. Başlangıçta, testin 9 Nisan'da yeniden başlatılması planlamıştı ancak şimdi deneme bu haftaya erteledi. Ayrıca, mühendislerin helyumun SLS'den kaçmasını önlemek için tasarlanmış bir helyum kontrol valfiyle ilgili bir sorun fark etmesinin ardından testin değiştirileceği de duyuruldu. Yenilenen testte NASA, öncelikle roketin çekirdek aşamasını, üst aşamasının “minimum itici operasyonları” ile doldurmaya odaklanacak.

NASA, "yenilenen test için gerekli yükleme prosedürlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle, ıslak prova testinin 12 Nisan Salı günü istasyonlara çağrı ve 14 Nisan Perşembe günü tanklama ile devam etmesi planlanıyor" dedi.

NASA, test tamamlandıktan sonra Artemis 1 görevine devam edebilecek. Görev, yolculuğun insan astronotlarını nasıl etkileyeceğini incelemek için Ay çevresinde bir uçuşa insansız bir Orion kapsülü gönderecek. Ajans, ıslak provayı tamamlayana kadar görev için bir tarih belirlemeyecek. Artemis 1, bu hafta herhangi bir aksilik ile karşılaşmazsa, Haziran gibi erken bir tarihte fırlatılabilir.

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.